Met beide benen op de grond!

Benen

“Met beide benen op de grond”

In vrijwel alle trainingen van Kasteel de Schans is jouw lichaam de uitgangspositie van waaruit wij werken. Omdat wij mens-wezens toch graag dingen willen snappen wil ik in een serie blogs per lichaamsdeel uitleg geven hoe per lichaamsdeel blokkade’s kunnen ontstaan. Hoe deze zich kunnen vastzetten in lichamelijke en emotionele spanningen waardoor (levens)kracht soms wordt beperkt.
Emotioneel Lichaamswerk is door de jaren heen dusdanig ontwikkeld om mensen met beide benen op de grond te krijgen. Zodoende gaat mijn eerste blog over de BENEN. Vervolgens zal ik aandacht schenken aan o.a. het bekken, de buik, het hart, schouders en armen , keelgebied en het hoofd.

Benen

Een heel belangrijke fysieke ontwikkeling van een kind in de periode van de conceptie t/m het eerste 1,5 jaar van zijn/haar leven staat in het teken om te kunnen gaan staan. Niet alleen fysiek gaan staan, maar ook emotioneel gaan staan in het leven.
Als je de ontwikkeling van een baby bekijkt, is deze al snel bezig om zich fysiek te ontwikkelen om uiteindelijk rechtop te komen staan. Dit begint met het hoofdje optillen, vervolgens heft deze zich op door de armpjes onder zich te plaatsen. Later komen de benen erbij zodat de kruipbeweging tot stand komt. Het kindje gaat zich optrekken aan de tafel om vervolgens te leren lopen.
Om deze beweging in alle vertrouwen te kunnen maken gaat er een heel scenario aan vooraf.
Als het kind tijdens de conceptie, in de baarmoeder, de geboorte en/of in de rest van de ontwikkeling geen gevoel van welkom is gegeven kan dit een blokkade geven in het beSTAANsrecht.

Er zijn vele redenen waarom er in deze ontwikkelingsfase haperingen kunnen ontstaan. Kinderen die verwekt zijn uit verkrachting, kinderen van depressieve ouders, ouders die zelf weinig draagkracht hebben, of verslaafd zijn. Er zijn vele, vele scenario’s waarin het welkom zijn, het hebben van bestaansrecht verstoord zijn.

Zuigelingen zijn nog naar binnen gericht en leven vanuit symbiose met de ouders, met name de moeder. Het kind heeft nog geen besef van het afzonderlijke zelf en dient ondersteunt te worden in de eerste stappen naar onafhankelijkheid. Het bewustzijn richt zich in dit stadium hoofdzakelijk op overleving en lichamelijk comfort. Wanneer aan deze behoeften wordt voldaan, verankert dit de ziel in het stoffelijke lichaam, en voelt het kind zich welkom op de wereld. Te beschermend of te weinig aanmoediging kunnen de ontwikkeling om te gaan staan in de weg zitten. Kinderen die geen uitdaging hebben gekregen om te gaan staan, en telkens klein gehouden zijn uit angst dat ze zouden vallen of zich zouden bezeren kunnen blokkades ontwikkelen.
In een groter geheel, leert het kind dat staan in de wereld gevaar met zich meebrengt of dat het kind het niet waard is om in het leven te mogen staan. Het kind gaat zich aanpassen om deze pijn niet te hoeven voelen. Het recht om te mogen bestaan is aangetast. (bron Anodea Judith)

De gezonde stroming van energie in de benen gaat verloren of manifesteert zich naar andere delen in het lichaam. Er ontstaat een gebrek aan aarding, en de energie stroomt opwaarts richting andere delen van het lijf. Je ziet bij mensen met dit soort achtergrond vaak dat ze vaker in het hoofd zitten, of zich groter voordoen dan ze zijn. Alles uit zelfbehoud en bescherming.

Niet om opvoeders d.m.v. deze blog in een slecht daglicht te zetten. Opvoeders hebben gedaan wat  in hun marge lag vanuit hun verleden met hun tekortkomingen. Wel mag je op Kasteel de Schans leren aannemen wat deze tekortkomingen met jezelf hebben gedaan en hoe je de pijn ervan anders kan gaan leven.

Emotioneel Lichaamswerk (ELW)

Tijdens ELW wordt er onderzocht hoe de draagkracht in je benen is. Waar de stroming in je benen naar toe gaat, ophoudt of geblokkeerd is.
Sta jij met beide benen op de grond, of loop je misschien op de toppen van je tenen? Voel jij je welkom geheten in dit leven? Hoe beweeg jij je voort in het leven?
Door aandacht te richten naar je voeten ga je ervaren hoeveel bodem je onder je voeten ervaart.
Waarom heb je platvoeten, of juist holle voeten. Grijpen je tenen zich vast aan de aarde of lijken deze geen onderdeel te zijn van je voeten?
Door veiligheid en bedding te ervaren op Kasteel de Schans mag je voelen in welke mate je deze al in jezelf meedraagt of niet.
In je enkels, die staan voor flexibiliteit, onderzoek je hoe wendbaar je bent om je eigen richting te kiezen die je wilt gaan.
Je gaat luisteren wat je knieën vertellen over de manier waarop jij de schokken van het leven opvangt. Ga je vaak voor iemand door de knieën, of verwacht jij dit juist van anderen? Heb jij knikkende knieën of houd je juist je poot stijf?  In hoeverre ervaar je vering om je lichaam te beschermen? Sta je met overstrekte knieën of heb je O- of X-benen?
Je sterke dijspieren helpen je om er te staan, om je recht te houden. Hoeveel spanning of ontspanning ervaar je? Kan je vertrouwen op je voeten, voel jij ze überhaupt terwijl je beslissingen neemt?
Jouw hele onderstel vormt de basis voor jouw bestaansrecht.
Door te luisteren naar de signalen die je benen je geven en hier uiting aan te geven, kun je antwoorden krijgen op vragen die je meestal met je hoofd niet kunt bevatten.

In mijn volgende blog zal ik het bekken omschrijven.
Tot die tijd wens ik je veel aandacht voor je voeten en benen. Wees je bewust van de stappen die je zet. Al is het maar op weg naar de supermarkt.
En lukt het niet alleen? Kom dan naar een van onze trainingen om het in je lijf te ervaren!

Maud Offermans
Trainer Emotioneel Lichaamswerk